0 Prijava

Z ajurvedo proti debelosti

Debelost in prekomerna prehranjenost

Debelost je skrajno stanje prekomerne prehranjenosti, do katerega pride zaradi prevelikega vnosa energetsko bogate hrane v telo. Že leta 1997 je svetovna zdravstvena organizacija debelost opredelila kot bolezen in danes debelost opredeljujemo kot kronično presnovno bolezen, ki jo karakterizira prekomerno odlaganje maščob v telesu.

K pojavu debelosti poleg neprimernega vnosa energije prispevajo tudi pomanjkanje telesne aktivnosti ali nepravilnosti v metabolizmu. Ko se v telesu zadrži preveč kalorij, ki smo jih vnesli s hrano, to vodi k povečanemu shranjevanju kalorij v obliki maščobnega tkiva.

Debelost danes dosega razsežnosti epidemije, njen porast je zaznaven v različnih družbenih slojih in kulturah, tako v razvitih državah kot v državah v razvoju; predvsem zaskrbljujoče je, da je tudi vedno več otrok in mladostnikov prekomerno prehranjenih ali debelih. K zdravljenu debelosti bi morali pristopiti celostno in sistemsko, saj debelost zmanjšuje življenjsko kakovost, povečuje možnost za številna obolenja in skrajšuje življenjsko dobo. Ljudje s povečanim deležem telesne maščobe so zaradi svojega stanja močneje izpostavljeni nekaterim zdravstvenim tveganjem, kot so bolezni srca in ožilja, poškodbe jeter, diabetes, artritis in težave z ledvicami.

Debelost kot bolezensko stanje ustvarja močne dejavnike tveganja za različne srčno-žilne bolezni in povečuje možnost za pojav arterijske hipertenzije. Poleg srčno-žilnih bolezni je debelost lahko povod za nastanek nekaterih vrst raka, druga obolenja, povezana s prekomerno prehranjenostjo in debelostjo pa so tudi pojav žolčnih kamnov in motenj v dihanju. Debelost je tudi dejavnik za pojav hipertrofije srčne mišice in srčnega popuščanja ter artroze sklepov.

Preprečimo jo lahko z zdravim načinom življenja, kamor sodita uravnotežena in raznolika prehrana ter vsakodnevna telesna aktivnost, ki omogočata ugodno razmerje med vnosom in porabo kalorij.

 

Razlogi za debelost

Dejavniki, ki vplivajo na pojav debelosti so genski, hormonski, vedenjski, okoljski in do neke mere kulturni. Vzroki za pojav debelosti so mnogoteri in se med seboj povezujejo in stopnjujejo; na primer: slaba izobraženost glede zdrave prehane in hkratna cenovna dostopnost slabe, energijsko prebogate in hranilno revne hrane, gresta z roko v roki.

Vzroka za prekomerno pridobivanje teže sta najpogosteje nezdrav ali neuravnotežen način prehranjevanja, ki vsebije preveč mastne in kalorične hrane, ter pomanjkanje telesne aktivnosti, težava, ki izhaja tudi iz tega, da ljudje večino dneva presedimo ob pisarniškem delu. Oba vzroka za debelost seveda gresta z roko v roki, saj oba dejavnika prispevata k neravnovesju med količino vnešenih in porabljenih kalorij.

Z nezdravo in nepravilno pripravljeno hrano, ki je energijsko bogata in hranilno revna, lahko v kratkem lasu v telo vnesemo ogromno količino energije, kljub temu pa naša tkiva ostanejo nepreskrbljena s hranili, ki jih dejansko potrebujejo za normalno opravljanje fizioloških procesov.

Nezdrav način prehranjevanja običajno pomeni, da je v naši prehrani preveč maščob in ogljikovih hidratov ter premalo vlaknin, dodatne težave pa lahko ustvarijo preveliki in premalo številni obroki.

Neuravnovešena prehrana in premalo gibanja nista edina dejavnika tveganja za pojav debelosti. K slednjemu močno prispevajo tudi stres ter različne psihične ali socialne težave, ki lahko privedejo do poslabšanja težav povezanih z načinom prehranjevanja. K pojavu debelosti lahko prispevajo tudi različna zdravila ali pa nepravilnosti v delovanju endokrinih žlez (ki uravnavajo nivo hormonov v telesu), ki se lahko pojavijo kot posledica nekaterih bolezni. Med nosečnostjo ali po porodu lahko ženska začne pridobivati na teži tudi zaradi nepravilne materinske nege.

Glavni simptomi, ki jih opažamo pri pojavu prekomerne prehranjenosti al idebelosti so:

- povečan delež telesne maščobe,

- letargija in utrujenost,

- zadihanost ob fizični aktivnosti ali fizičnih naporih,

- prekomerno potenje z neprijetnim vonjem,

- povečan apetit,

- občutek teže v telesu in

- povečan ITM (indeks telesne mase).

  

Ajurvedski pristop k zdravljenju debelosti

Medoroga  (ajurvedski termin za debelost) je posledica neravnovesja v kapha doši.

Kapha doša je eden od osnovnih principov ajurvede in telesu daje strukturo in trdnost ter skrbi za navlaženost tkiv. Skupaj s drugima dvema došama (pitta, vata) skrbi tudi za hranjenje vseh sedmih tkiv. Ajurveda klasificira 7 nivojev tkiv, skozi vsa tkiva poteka cirkulacija hranilnih snovi. Karakteristike povezane z naravo kapha doše so gostota, teža, počasnost, lepljivost, mokrota in hlad.

Ko je kapha doša v ravnovesju (in je njeno delovanje v telesu nemoteno), skrbi za to, da vsa telesna tkiva dobivajo primerna hranila, ki jih dovaja preko mikro in makro kanalov. Kadar je kapha doša iz ravnovesja, vodi v nastanek toksinov, ki se nato zadržujejo v telesu. Toksini, ki jih proizvaja kapha doša so po svoji naravi težki in gosti in se začnejo nabirati v šibkejših kanalih v telesu, posledica česar je slaba pretočnost kanalov zaradi blokad. V primeru debelosti se toksini (to so snovi, ki jih telo ne more presnoviti in izločiti po naravnih poteh) akumulirajo v kanalih v telesu, ki sicer skrbijo za hranjenje tkiv, kar seveda povzroči motnje v telesnih funkcijah in presnovnih procesih. S tem postane celotna telesna fiziologija ovirana, poveča se tvorba maščob, posledica česar je povečanje telesne teže.

Ajurvedski pristop k zdravljenju se začne s čiščenjem, pomirjanjem in detoksifikacijo neuravnotežene kapha doše.

Prvi korak k temu je, da iz prehrane izločimo živila, ki dražijo kapha došo. Spremenjene prehranjevalne navade moramo podpreti tudi z redno telovadbo, meditacijo, jogo in dihalnimi tehnikami, saj vse to pripomore pri ohranjanju in vzdrževanju telesne fiziologije. Za nameček pozna ajurveda še mnogo zeliščnih prehranskih dopolnil, ki pomagajo pri razstrupljanju in pomirjanju kapha doše ter čiščenju maščobnih kanalov. S spremembami v življenjskem slogu in s pomočjo ajurvedskih zelišč se povečana telesna teža počasi izgublja.

 

Nasveti za primerno prehrano in življenjski slog

Predvsem se moramo izogibati živilom z veliko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot sta bel (brušen) riž in krompir. Izogibamo se tudi ocvrti in mastni hrani oz. hrani, ki vsebuje veliko količino maščob. Sem sodijo tudi maslo, smetana, polnomastno mleko in jogurti iz polnomastnega mleka ter čokolada. Prav tako pa se izogibamo nezdravi predelani hrani, kot so predpripravljene jedi (npr. tiste, ki jih pogrejemo v mikrovalovni pečici), konzervirana in zmrznjena hrana ter razni prigrizki in sladkarije.

Za redno, vsakodnevno uživanje izbiramo hrano, ki jo ajurveda klasificira kot hrano grenkega okusa. Belo pšenično moko nadomestimo s polnozrnato moko in namesto belega riža uporabimo rjav riž, poleg tega pa v dieto dodamo več različnih vrst sadja in zelenjave. Na dan moramo popiti tudi vsaj liter in pol tekočine, pri čemer je najboljša izbira voda. Izogibati se moramo sladkim pijačam in alkoholu.

Poleg izbire pravilne prehrane moramo narediti tudi druge spremembe v življenjskem slogu: v dnevno rutino moramo vključiti telesno vadbo, meditacije in dihalne tehnike. Izmed telesnih vadb je predvsem za začetek najbolj primerna joga, kjer se predvsem posvetimo položajem za izboljšanje tonusa trebušnih mišic. Odlična vaja, ki poskrbi, da obenem krepimo celo telo je pozdrav soncu.

Za konec smo pripravili tudi nekaj nasvetov za domača zdravila, ki jih lahko pripravite v lastni kuhinji:

1. Ob obrokih pijemo metin čaj, ki ga pripravimo iz metine paste ali svežih metinih listov, dodamo mu še nekaj preprostih začimb, kot so kurkuma, cimet, kardamon in klinčki.

2. Čaj si lahko pripravimo tudi iz koriandrovih semen, ki jih lahko predhodno tudi namočimo. Koriandrova semena dodamo v vročo vodo in pustimo, da deset minut prevrejo. Vodo nato precedimo in jo pijemo tekom dneva ali ob obrokih.

3. Zjutraj na tešče najprej popijemo kozarec tople vode v kateri smo raztopili žlico medu in ji dodali nekaj limoninega soka. Tekom dneva pa lahko večkrat popijemo kozarec tople vode z limoninim sokom (brez medu).

4. Enkrat tedensko si privoščimo 12-urni post, med katerim si lahko privoščimo sadne sokove ter metin čaj ali toplo vodo. 

Deli na družbenih omrežjih

© 2015, Shankara Slovenija, vse pravice pridržane. Powered by Shopamine.

Nastavitve piškotkov Moji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Shankara Slovenija

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.